Motivatie belijdenis: Met God op weg willen PDF Afdrukken
Geschreven door Peter   
zondag, 31 mei 2009 20:08

Zondag 31 mei heb ik belijdenis gedaan. Tijdens de dienst was er de gelegenheid om in een persoonlijke toelichting wat te zeggen over mijn motivatie.

Hieronder (een bewerkte weergave van) mijn motivatie:

Terwijl ik nog aan het nadenken was over deze motivatie hoorde ik dat de tweede schriftlezing van vandaag een fragment over Petrus zou zijn. Deel van een verhaal dat we eerder met Kring Schaap hebben besproken en waar we ook een jeugddienst over hebben georganiseerd. [In dit fragment vraagt Jezus tot drie maal toe aan Petrus of hij hem liefheeft. Petrus antwoordt in een zwakkere vorm ('houden van'). Ondanks dat Petrus niet volmondig instemt met de vraag, zit Jezus daar niet zo mee. Integendeel, Hij geeft Petrus het volste vetrouwen. Zie Johannes 21:15-17.]

Ik wil mezelf niet met Petrus vergelijken (ondanks de overeenkomst qua naam) en onze dominee Rianne niet met Jezus, maar er is toch wel een parallel. Ik was al wat jaren actief binnen de kerk; bij Activ8 en in de organisatie van 16+ en ff-weg weekenden, toen Rianne voor de eerste keer (weliswaar niet letterlijk) aan mij vroeg “Peter, jij bent zo met je geloof bezig, zou je belijdenis willen doen?” Waarop ik (uiteraard ook niet letterlijk) antwoordde “Je weet dat ik geloof.” Eigenlijk gewoon nee dus. Net als Petrus had ik teveel twijfels en terughoudendheid om volmondig ja te kunnen zeggen.

Maar net als Jezus gaf Rianne niet op. Vorig jaar stelde ze weer dezelfde vraag en gaf ik weer hetzelfde antwoord. En ik moet eerlijk zijn dat er dit jaar ook wel weer twijfel bij mij was toen Rianne het voor de derde keer vroeg. Maar in één ding was de situatie veranderd; mijn twijfel of ik wel genoeg geloof was verdwenen. Dat komt niet omdat ik het idee heb dat ik nu als super-Christen door het leven ga; ik kan nog heel veel leren en beter doen. Maar omdat ik tot de ontdekking ben gekomen dat het er niet om gaat waar je nu staat, maar waar je naar toe gaat. Er is geen toets of examen dat je moet halen voor je belijdenis mag doen. Geloven lijkt wat dat betreft meer op de Olympische gedachte: meedoen is belangrijker dan winnen. Maar het gaat zelfs verder: willen meedoen is belangrijker dan winnen. En misschien nog wel verder: willen meedoen, met God op weg willen en op weg gaan, is winnen!

Peter