Teksten van de Ruimte voor gebed (1) PDF Afdrukken
Geschreven door Redactie   
woensdag, 09 maart 2016 09:32

Bij de Ruimte voor gebed (op 4 en 5 maart) lagen diverse teksten in de stiltehoek. In drie 'afleveringen' worden deze teksten in de rubriek Manna gepubliceerd. Hieronder de volgende teksten:

 

Verhaal van de kaars en de lucifer

Er was een dag dat de lucifer tot de kaars zei; ‘Ik heb de opdracht je aan te steken’. ‘Oh nee, doe dat alsjeblieft niet’, schrok de kaars, ‘als ik brand, zijn mijn dagen geteld en niemand kan mijn schoonheid meer bewonderen’. De lucifer vroeg; ‘Wil je dan je hele leven lang hard en koud blijven- zonder geleefd te hebben?’ ‘Maar branden doet pijn en verteert mijn krachten’, fluisterde de kaars onzeker en vol angst. ‘Dat is waar’, antwoordde de lucifer, ‘maar dat is toch het geheim van ons leven?
Jij en ik, wij zijn geroepen om licht te zijn. Steek ik je echter niet aan, dan mis ik de zin van mijn leven. Ik ben ervoor om vuur te ontsteken. Jij ben een kaars, jij bent ervoor om licht en warmte te verspreiden. Je gaat niet verloren als je leeft en je laat verteren. Je geeft door je licht kleur en warmte  aan anderen, je bent voor hen een teken van hoop en verwachting… bovendien zullen ze je licht doorgeven en verder dragen. Alleen als je weigert een lichtdrager te zijn, dan mis je je doel’. Toen richtte de kaars zijn pit op: ‘Alsjeblieft, steek me aan.’

 

 


 

Voeten wassen

Er bestaat een aardige uitspraak. Namelijk deze: we wassen liever elkaars oren dan elkaars voeten. En het is denk ik nog waar ook. Het valt ons gemakkelijker om een ander fijntjes (en bij tijd en wijle ook minder fijntjes) de waarheid in te peperen dan om een waskom te pakken, er wat water in te doen, een handdoek te nemen, de ander te vragen even te gaan zitten, zijn of haar schoenen uit te doen en dan voorzichtig wat water te laten stromen over die voeten en ze af te drogen. Een slavenkarweitje in de tijd van de Bijbel. En nu kunnen we ons nog wel voorstellen dat we onze neus ervoor ophalen. Maar Jezus deed het. En hij vraagt het ook van jou.

Probeer vandaag eens wat voeten te wassen.

 

 


 

De stilte in uw huis

U woont niet in een storm, o Heer,
maar in een zacht geruis.
Wie zwijgt en luistert hoort steeds meer:
de stilte in uw huis.

Een stilte die zich horen laat,
heel zacht, nog ongekend;
ze fluistert van wat komen gaat
en wie U voor mij bent.

Ik zoek de stilte, zoek een rust
die ruimte maakt in mij.
Ik adem op, ik ben gerust
en voel U heel dichtbij

Erik Idema