Allemaal zakjes PDF Afdrukken
Geschreven door Redactie
zaterdag, 27 februari 2016 18:31

Column in De Heraut / 13 januari 2016

Ik heb er bijna 20: collectezakken. Van die fluwelen dingen aan een houten framepje. Je geeft ze door in de kerkbanken, tijdens de collecte. De bedoeling is dat iedereen er dan wat geld indoet. Maar als ze na de kerkdienst worden omgekeerd blijkt dat er ook nog wel eens wat anders dan geld in zit: een pepermuntje, een losse knoop of gewoon een stukje papier.

Een van de collectezakken die ik heb komt van De Poort, de oudste basisschool hier in Bleiswijk. Het is er een met drie, in plaats van twee handvatjes. Misschien omdat ze dachten dat dat sneller door te geven was? Maar nog bijzonderder is dat er stokjes dwars boven de zak zitten. Om te voorkomen dat je iets uit de zak haalde in plaats van erin stopte. Ik heb het geprobeerd, en gemerkt dat mijn hand precies klein genoeg is om door de stokjes heen wel in de zak te komen... Vast dat een van de kinderen van toen dat ook geprobeerd heeft! Maar het kost wel wat manoeuvreren om in en uit de zak te komen, en eigenlijk snap je wel: je hoort iets te geven, en niet te nemen.

Collecteren is iets dat echt bij de kerk hoort: elke kerkdienst gaan er van die collectezakjes door de banken en zamelen we geld in. Altijd is een deel daarvan voor goede doelen. In de Bijbel staat namelijk de opdracht dat we moeten delen wat we hebben, en moeten zorgen voor wie dat niet goed voor zichzelf kan. Je ziet die opdracht heel mooi verbeeld op allerlei schilderijen waar de ‘Zeven werken van barmhartigheid’ op staan. Die zeven werken zijn: de hongerigen voeden, dorstigen te drinken geven, naakten kleden, zieken verzorgen, gevangenen bezoeken, vreemdelingen herbergen en doden begraven. De eerste zes komen rechtstreeks uit de bijbel, de zevende is in 1207 door paus Innocentius aan het rijtje toegevoegd. Maar alle zeven zijn het manieren om te zorgen voor anderen. Wij doen dat in de kerk dus onder andere door te collecteren. Met die kleine zakjes. Met de opbrengst wordt dan bijvoorbeeld de voedselbank gesteund, of Exodushuizen (waar ex-gevangen geholpen worden weer een eerlijke plaats in de samenleving in te nemen), of een doel veel verder weg.

De zakjes bij mij op de plank liggen er ongebruikt bij. We hebben genoeg anderen in de kerk liggen. En elke zondag gebruiken we ze, wordt er door mensen ingedaan wat zij kunnen missen en delen we dat met anderen die het nodig hebben. Ik blijf het mooi vinden dat we zo als christelijke gemeenschap elke week weer kunnen laten zien wat het betekent om christen te zijn vandaag: omzien naar elkaar.

Ds. Marieke E.J. den Braber
Predikant Gereformeerde Kerk Bleiswijk