De nieuwe Paaskaars PDF Afdrukken
Geschreven door Ds. Peter Treep   
woensdag, 15 april 2009 22:00

Paaskaars 2009Op de Paasmorgen werd de nieuwe Paaskaars de kerkzaal binnengedragen. Een feestelijke gebeurtenis! Op de nieuwe Paaskaars ziet u het Christusmonogram met daaronder een medaillon met daarop de Vredesduif met een palmtakje in zijn snavel. Het Christusmonogram wordt gevormd door een Chi=C en een Rho=R in de kleur rood, met sierlijke gouden randen. De Chi en de Rho zijn de twee Griekse letters waar het woord Christus mee begint. Boven het Christusmonogram ziet u de Alfa=A en onder het monogram de Omega=W. De eerste en laatste letter van het Griekse alfabet. Op het Christusmonogram vindt u vijf wierookkorrels. Deze wijzen naar de vijf kruiswonden van Christus.

Op het medaillon staat een duif met een palmtak. Symbolisch wijst deze afbeelding naar het eind van de zondvloed, toen de duif een olijftak naar de ark van Noach bracht. Daarnaast is de duif ook het klassieke symbool van de Heilige Geest.

De palmtak wijst naar de palmtakken waar de mensen mee zwaaien als de koning, als Christus de stad binnen rijdt. Het is ook de tak die mensen bij zich hebben als ze het Nieuwe Jeruzalem binnen gaan.

De duif wordt veel als ornament gebruikt bij graven. In de christelijke traditie is de duif zittend op een grafsteen het symbool van de ziel van de overledene, die krachten verzamelt voor de reis naar de hemel. Ook is ze het symbool voor de verloste ziel van de overledene.

Er is veel te zien op de nieuwe Paaskaars. Let bovenal op de vlam, op het licht van de kaars. Het is het symbool van het licht van Christus, onze opgestane Heer.

Ds. Peter Treep