Liefde en de naaste PDF Afdrukken
Geschreven door Alice Schumacher   
zondag, 04 maart 2012 10:58

In de Paasmap is door Alice Schumacher het onderstaande stukje geschreven. Dit staat op de bladzijde van 4 maart.

LIEFDE EN DE NAASTE

Wat ik altijd zo mooi en bijzonder vind aan Jezus, is dat hij vriend en vijand blijft verbazen. Al de gangbare verhoudingen, de referentiekaders, worden overhoop gegooid. Ook in Johannes 4 kunnen we dat lezen. Onderweg van Judea naar Galilea, gaat Jezus dwars door Samaria. En daar is hij in gesprek met een vrouw. Een man en een vrouw, samen in gesprek bij de waterput. Het gesprek zelf is natuurlijk heel bijzonder. Jezus neemt de vrouw serieus maar spreekt haar ook aan op wat er mis is. Het is eigenlijk een beetje een woordenspel. Ze zitten niet helemaal op dezelfde golflengte, zo lijkt het wel. Maar uiteindelijk begrijpen ze elkaar (vers 25 en 26). En dan komen de leerlingen terug ‘en ze verbaasden zich erover dat hij met een vrouw in gesprek was.’

Ik moet hier stiekem een beetje om lachen. De leerlingen volgen Jezus – volgens mij – juist ook omdat hij zo wars is van alle regels en conventies. Dat juist zíj verbaasd zijn over het gesprek dat Jezus voert, zegt wel iets. Gewoonten en referentiekaders zijn hardnekkig. Zelfs als je met Jezus door het leven gaat.

Misschien wel goed om daar in deze vastentijd eens bij stil te staan. Durf eens te kijken buiten de eigen grenzen, buiten je ‘eigen’ mensen. Dan zul je veel meer ‘naasten’ tegenkomen. Naasten, die je misschien in eerste instantie voorbij zou lopen. Naasten, die heel blij zullen zijn met jou. En misschien verbaas je dan niet alleen de ander, maar ook jezelf.

Alice Schumacher