Sweet goodbyes PDF Afdrukken
Geschreven door Esther Rijnsburger   
donderdag, 06 mei 2010 14:23

Vorig jaar was het een dikke hit voor de band Krezip; ik heb het over het nummer 'Sweet Goodbyes'. Een schitterend nummer, maar misschien komt dat wel omdat de tekst op dat moment zo aansloot bij mijn eigen leven, wat zich toen in een fikse dip bevond. Inmiddels vervolg ik langzaamaan 'mijn weg weer naar boven', maar het het nummer raakt nog steeds een gevoelige snaar bij mij. Het is een nummer dat gaat over moeilijke tijden in het leven, tijden waarin de dingen niet lopen zoals je ze gepland of verwacht had; tijden waarin al het vertrouwde verandert.

Can't sleep 'cause everything's changing
You don't want to leave things behind
Can't breath cause too many things going on going wrong in your life
Tears in your eyes
Sweet goodbyes
I know how you feel right now
Losing dreams you've come to care about
I know what you need right now
You need to come on home so I can hold you thight
Get you through the night
I'll get you trough the night

Krezip zingt het vanuit het perspectief van een relatie tussen twee geliefden, maar je kùnt het ook vanuit een ander perspectief bekijken:

Als wij tranen in onze ogen hebben,
als wij afscheid moeten nemen,
weet God hoe wij ons voelen.
Hij weet dat de dromen waar we om zijn gaan geven uiteengespat zijn,
Hij weet wat wij nodig hebben.
Hij vraagt ons om ‘thuis’ te komen zodat hij ons warmte kan geven,
ons ‘vast’ kan houden om ons zo door de nacht te helpen.
Hij hèlpt ons door de nacht.

Goed beschouwd is het op deze manier eigenlijk een moderne versie van Psalm 23; ‘Zelfs als ik door een donker dal moet lopen ben ik niet bang want U bent dicht bij mij. U bewaakt mij en gaat de hele weg met mij mee'.

In een dal van je leven is het soms moeilijk God te zien en te willen ervaren. Soms heb je  gewoon verdriet dat de dingen lopen zoals ze lopen en dan vraag je je ook af waar het goed voor is. Maar, om met de woorden van Ds. De Oude te spreken van afgelopen zondagmorgen; het glas is half leeg of het glas is half vol. Bij een half leeg glas wil je de inhoud die er wèl is niet zien, je hebt alleen maar oog voor de leegte. Met een half vòl glas is de leegte weg, je ziet de inhoud weer. En ook al is dat maar de helft van hetgeen je zou willen, het is nog altijd de helft meer dan een half leeg glas.

Laat je God toe om met jou op weg te gaan in je leven en om je troost te bieden op de moeilijke momenten in het leven, dan kun je het glas sneller halfvol zien. Zijn warmte en ´aanraking´ kunnen je helpen thuis te komen en de nacht door te komen, zodat je de volgende dag weer met meer vertrouwen tegemoet kunt gaan.