Hoe duurzaam is God? PDF Afdrukken
Geschreven door Esther Rijnsburger   
zaterdag, 06 maart 2010 09:38

aarde in handDuurzaamheid.
Het is na ‘de wissel’ ongetwijfeld nu al hèt woord van 2010…Het is ‘in’ om duurzaam te zijn, duurzaam te handelen, duurzaam te leven. En dat is hartstikke goed. De aarde wordt inmiddels te lang vervuild, het is een grote noodzaak is geworden om hier met z’n allen iets aan te doen.

Even geleden zag ik betekenissen van het woord duurzaamheid.
Bestendig, betrouwbaar, degelijk, gedegen, hecht, solide, stabiel, standvastig, voortdurend, blijvend, permanent, vast, met lange levensduur - in de zin van `duurzame ontwikkeling`(= ontwikkeling die voorziet in de behoeften van huidige generaties zonder daarmee voor de toekomstige generaties de mogelijkheden in gevaar te brengen ook in hun behoeften te voorzien). 

En toen dacht ik; ‘hé, dit zijn ook waarden die je aan God zou kunnen geven’. God noemt zichzelf de Eeuwige God of de eeuwige Vader; redelijk bestendig dus, dacht ik zo. En daarmee ook wel blijvend, permanent en vast. Ik denk dat God onszelf ook graag duurzaam ziet ontwikkelen. Natuurlijk; als je over natuur en milieu praat dan is het fantastisch om afval te scheiden, de auto (vaker) te laten staan en zonnepanelen op je dak te laten installeren, maar ik bedoel het nu eigenlijk in figuurlijke zin. Kijk maar naar de tien Geboden: 

Als je niet doodt, steelt, liegt, vloekt, jaloers bent, geen andere voorstelling van God of Jezus maakt… En als je wèl je vader en moeder in ere houdt, trouw blijft aan je partner en de zondag lekker rustig aan doet… dan ben je behoorlijk duurzaam bezig. Je handelt bestendig, je bent betrouwbaar, je hebt hechte relaties, je staat stabiel in het leven, je bent standvastig, en je ontwikkelt op die manier duurzame relaties. En dat is denk ik precies wat God met de wereld voor ogen had en heeft. 

We moeten op een goede manier met Hem èn elkaar omgaan. Niet om af te breken en kapot te maken, maar om op te bouwen, lief te hebben en het goed te hebben met elkaar. Best duurzaam, denk ik zo…