Verbondenheid PDF Afdrukken
Geschreven door Esther Rijnsburger   
donderdag, 14 januari 2010 23:34

Wat hebben kerst en veel sneeuw met elkaar gemeen? Oké, de laatste, pak ‘m beet 20 jaar vrij weinig, dat klopt. Maar dit jaar hebben we met kerst in elk geval nog de restjes van een paar geweldig mooie dagen gehad. Normaal zijn het ‘de donkere dagen voor kerst’. Dit jaar konden het met recht ‘de lichte dagen voor kerst’ genoemd worden. Tjee, wat lag er veel sneeuw. Dikke pret met de slee, sneeuwpoppen en de o-zo-leuke sneeuwballengevechten maakten het plaatje compleet. En de natuur was echt schitterend. Ik maakte ’s avonds een wandeling over de Korenmolenweg en éven waande ik mij in Oostenrijk. Het dikke pak sneeuw, het gekraak van die sneeuw onder mijn schoenen, de geur van een open haard… Daar knapt een mens van op…;-)

Maar u heeft met al dat gemijmer nog steeds geen antwoord op de vraag wat kerst en een dik pak sneeuw nu met elkaar gemeen hebben. Het antwoord is; ‘verbondenheid’.

Zelden werd ik in deze sneeuwperiode zo vaak begroet op straat en zelden keek men zo blij (verrast) op straat. Blijkbaar doèt zoiets unieks iets met mensen.

Met kerst zie je deze verbondenheid ook. Je kunt discussiëren of de essentie van kerst niet heel erg is ‘ondergesneeuwd’ door alle commercie, luxe diners en de kerstman, maar feit is wel dat we elkaar in elk geval opzoeken en (als het goed is) een fijne tijd met elkaar hebben. Door de drukke levens die we allemaal hebben, is dat nog wel eens wat lastig te combineren.

In de folder ‘Wij geloven’ meldt Paul Rosenmöller dat de kerk in deze tijd van globalisering en individualisering zorgt voor saamhorigheid en verbinding. Clara Sies zegt in diezelfde folder dat ‘Hij’ het is die ons als geen ander inspireert om naar elkaar om te zien…Ik denk dat deze twee citaten onbedoeld perfect op elkaar aansluiten. Als wij geïnspireerd worden om naar elkaar om te zien, ontstaat er vanzelf een gevoel van saamhorigheid, van verbinding. En door die verbinding raken we als vanzelf geïnspireerd om naar elkaar om te zien. Mooi hè? God heeft het (volgens mij) ook zo bedoeld, dat mensen zich met elkaar verbonden voelen. “Wees u broeders hoeder”, is een oud bijbels gezegde.  Oftewel; let op elkaar, zorg voor elkaar en geef aan elkaar. Als het nu met kerst en met een dik pak sneeuw lukt om ons meer met elkaar verbonden te voelen, waarom dan niet op een doordeweekse dag in januari, april of oktober? Ik ga ervoor! Doet u mee?