De mijter van Sinterklaas PDF Afdrukken
Geschreven door Ds. Peter Treep   
maandag, 30 november 2009 19:42

Wat mij opvalt in onze tijd is de toenemende weerstand tegen geloof of uitingen van geloof. Kluun schreef er een aardig boekje over met de titel ‘God is gek’. Het gaat over wat hij de dictatuur van het atheïsme noemt. Neem alleen maar de discussie over de mijter van Sinterklaas. Ik weet niet of u het wat gevolgd heeft, maar in steden als Antwerpen en Amsterdam draagt de Goedheiligman geen kruis meer op zijn mijter.

Het stadsbestuur van Antwerpen verbiedt kruisen op de kleding van Sinterklaas, omdat het een geloofsneutraal feest moet zijn. Het heeft er mee te maken dat mensen vinden dat het kruis beledigend kan zijn voor andere religies en voor mensen die niet geloven.

De stadssinterklaas van Amsterdam draagt sinds 2006 de drie andreaskruisen uit het stadswapen op zijn kleding in plaats van een Latijns kruis. Alsof het andreaskruis geen geloofssymbool zou zijn. Waarschijnlijk weet men dat niet meer.

Wat er in deze discussie aan de hand is, is dat geloofsvormen of symbolen van geloof weg worden gedrukt uit onze samenleving. Ook op de sinterklaasfolders zie je steeds minder een kruis op de mijter van Sinterklaas.

Aardig vond ik de reactie van een moslim op die hele sinterklaas discussie. Hij schreef: “Als moslim ben ik heel erg tegen deze discussie en ik heb er last van. Sinterklaas is gewoon een oud Nederlands kinderfeest. Daar moet je vanaf blijven, het kruis moet er gewoon op. Ik vind het juist een meerwaarde dat een christelijk tintje heeft.”

Hij refereert aan een bekend grapje:
“Waarom komt de sint nooit bij de moskee?
Antwoord: er staan te veel schoenen buiten...”

Misschien moet je met wat humor, met dit soort discussies omgaan.

ds. Peter Treep