Kerk Kroniek - deel 1 - Bij de start

Toen ik zo’n 12 jaar geleden door de coördinator van het kerkelijk bureau de heer Theo de Zeeuw gevraagd werd om het kerkelijk archief te gaan beheren heb ik daar wel even over moeten nadenken, maar uiteindelijk heb ik mij toch aangemeld, maar niet overziende wat ik zou aantreffen. En ik moet zeggen dat het mij tot nu toe heel veel genoegen heeft gegeven.

Wat ik aantrof waren kartonnen dozen, plastiekdraagtassen en koffertjes en zelfs houten kistjes waarin zich allemaal notulen, gezinskaarten, aantekeningen, en vergaderstukken bevonden vanaf 30 mei 1887 tot nu toe, en het heeft echt wel een aantal jaren geduurd om dit alles uit te zoeken. Vooral het 'Historisch archief' was een tijdrovende klus, maar het resulteert nu in een goed en overzichtelijk geheel, opgeborgen in zo’n 60 archiefdozen. In de vroegere jaren vóór de nieuwe kerk, was er geen goede ruimte om een archief op te slaan en blijkbaar namen de bestuurders van clubs en commissies de notulen e.d. mee naar huis en zo is alles op een enkele uitzondering na in grote lijnen bewaard gebleven.

Archiveren lijkt saai werk maar geboren en getogen in Bleiswijk en opgegroeid in deze kerk vond ik al snel zoveel waar ik als kind al van hoorde, en dan wordt het alleen maar interessanter. Zo vertelde mijn moeder nog al eens over meester Mulder bij wie ze in de klas van de lagere school gezeten had en later ook op de catechisatie gegaan had,en deze man was er óók een van het eerste uur bij de totstandkoming van 'eene reformatie der Kerk', wat een aanleiding was voor het ontstaan van de 'doleantie' zoals het in die tijd zo mooi omschreven werd, maar die je dan in allerlei verwikkelingen in notulen en aantekeningen tegen komt. En zo zijn er naast veel serieuze zaken ook veel anekdotes die je al lezende ontdekt en die ik dan wel eens vertelde o.a. bij het koffiedrinken in de kerk op de donderdag morgen. En dan kwam vaak de vraag of ik daar wat aantal artikeltjes over wilde gaan schrijven in het Mededelingenblad. En dat wil ik de komende tijd eens gaan doen, om met u in sneltreinvaart het tijdsbestek van ± 123 jaar Gereformeerde Kerk in Bleiswijk door te nemen. Natuurlijk kan ik ter wille van de privacy veel namen en gevoelige zaken niet noemen, maar ook dan blijft er nog voldoende over om, mogelijk hier en daar met eigen herinneringen en ervaringen deze periode te overbruggen.

Wordt vervolgd...